واتر سالوت (Water salute) یا تاق آب یکی از رسم های خوش آمدگویی مربوط به هواپیماها است. در واقع واتر سالوت یک نوع مراسم خوش آمدگویی متداول و سنتی در صنعت هوانوردی است که با آن به هواپیماهای جدید خوش آمد می گویند. در واقع حرکت واتر سالوت یک نوع خیر مقدم به هواپیماهای دیگر است.
واتر سالوت چه زمانی برگزار می شود؟
در این رسم وقتی که یک هواپیمای جدید و یا حتی هواپیمایی که متعلق به یک شرکت هوایی دیگر است و برای اولین بار به یک فرودگاهی خاص وارد می شود و بر روی باند فرودگاه می نشیند، مسئولین باند فرودگاه به وسیله ی یک ماشین آتش نشانی آب پاش بر روی هواپیمای تازه وارد و تنها بر اساس اصل خوشامدگویی، به صورت یک نیم دایره آب می ریزند!
برای یک شرکت هواپیمایی جدید که برای بار اول است که از فرودگاه مبدا خود خارج می شود و یا برای اولین بار است که پرواز می کند، مسئولین فرودگاه در برابر آن هواپیما با به جای آوردن رسم واتر سالوت شروع فعالیت هواپیمای مذبور را شادباش می گویند.
رسم واتر سالوت چگونه اجرا می شود؟
رسم وارت سالوت یا تاق آب و خیر مقدم گفتن به هواپیماهای تازه وارد به این صورت انجام می گردد که هواپیمای مورد نظر در حالی که هنوز بر روی باند فرودگاه است، از دو طرف بر روی آن با استفاده از ماشین های مستقر در باند فرودگاه که مخزن آب دارند و برای وظیفه ی آب پاشی مورد استفاده قرار می گیرند، فواره ی آب خود را بر روی هواپیما باز می شود و بر روی آن تاقه ای هلالی شکل از جریان آب تشکیل می گردد. به این صورت یک نیم دایره از آب بر بالای سر هواپیمای مورد نظر شکل می گیرد و از زیر این آب ها هواپیما رد می شود و پرواز خود را یا آغاز می کند و یا پایان می دهد!
فرودگاه ها و مسئولان باند پرواز در برگزاری این رسم جالب گاهی بسیار سنتی عمل می کنند و گاهی هم آب ها را به صورت ترکیبی رنگ و وارنگ که از لوگوی شرکت هواپیمایی خاص که هواپیما متعلق به آنان است و یا پرچم کشوری که هواپیما در آن فعالیت می کند، استفاده می کنند و به این صورت از خود خلاقیت برای برگزاری این مراسم به خرج می دهند.
البته اگر هواپیمایی دیگر عمر خودش را کرده باشد و دیگر وقت از دور خارج شدنش فرا رسیده باشد، در آخرین پرواز خود از فرودگاهی که آشیانه ی آن بوده برای آن مراسم واتر سالوت را به منظور خداحافظی برگزار می کنند و به همان شیوه که آن هواپیما فعالیت های پروازی خود را شروع کرده، به همان شیوه با آن هواپیما وداع می کنند.
نکته ی جالبی که درباره ی مراسم واتر سالوت وجود دارد، این است که این مراسم در ابتدا با هواپیماهای تجاری آغاز شد که تا به امروز نیز ادامه داشته است، لیکن اگر به زمان قبل تر بر گردیم متوجه می شوید این رسم از زمان های قدیمی تر برای هواپیماهایی با کاربری جنگی و ارتشی نیز مورد استفاده قرار می گرفته است.
با توجه به تاریخ های ثبت شده ی مراسم واتر سالوت می توان به مراسم هواپیماهای جنگنده ی فانتوم، هلی کوپترهای ارتشی، هلیکوپتر های نجات و همچنین هواپیماهایی با غیر مسافربری نیز اشاره کرد.
تاریخچه مراسم واتر سالوت
هیچ کس نمی داند که این مراسم اولین بار از کجا آمد و چگونه شروع شد. البته این مراسم فقط مخصوص هواپیما نیست، بلکه گاهی اوقات از آن برای کشتی ها و بندرگاه ها هم استفاده می کنند. این مراسم تقریبا از اواخر سال 1990 شهرت و رواج پیدا کرد که در آن زمان این کار را در یک فرودگاه بین المللی به انجام رساندند و همین باعث شد که افراد زیادی با آن آشنا شوند.
مراسم واتر سالوت یا تاق آب در ایران
مراسم واتر سالوت یا تاق آب در ایران نیز برگزار شده است. به طور مثال برای انجام این رسم در ایران می توانیم تا به مراسم واتر سالوت در فرودگاه مهرآباد هواپیمای ایرباس A 330 اشاره نماییم و دیگری مراسم خوش آمدگویی بود از هواپیمای ایرباس A 320 بود که ملی پوشان تیم فوتبال ایران را از جام جهانی فوتبال ۲۰۱۸ روسیه باز می گشتند و به رسم خوش آمدگویی و تشکر از آن ها و کادر همراهشان ، مسئولین فرودگاه این رسم را برای آنان اجرا نمودند.
مراسم واتر سالوت خلبان
باید به شما بگوییم که مراسم واتر سالوت تنها مختص به هواپیما نیست، بلکه این مراسم برای انسان ها نیز برگزار می شود، علت ریختن اب روی خلبان این است، که زمانی عضوی قدمی از یک شرکت هواپیمایی مانند کاپیتان یک هواپیما و یا هر عضو دیگری بازنشسته می شود، به افتخارش این مراسم برگزار می شود.
با این کار به آن فرد ادای احترام می شود و از وی خداحافظی کرده و برایش آرزوی موفقیت می کنند، از دیگر روش های این مراسم برای خلبانانی است، که برای اولین بار پرواز خود را به تنهایی انجام می دهند.
در طی این مراسم بعد از اتمام پرواز خلبان و نشستن بر روی باند فرودگاه همکاران وی با ریختن سطل آبی بر روی خلبان اولین پرواز خلبان را به صورت واقعی تبریک می گویند.